fredag 4 december 2015

Anders Moonlight preparerar skidorna inför säsongenPreparering. Min första tanke var att köra baskant 1 grad och sidokant 2 grader över hela beståndet av skidor för att få en rationell hantering, men det visade sig att Tula "The Dancer" bas hade mer än 1 grad medan mina och Chefens skidor låg kring 0.5. Detta trots att både Dynastar och Völkl anger att de kör med 1 grad från fabrik. 

Jag beslutade att slipa samtliga skidor individuellt. Tula "The Dancer" har en åkstil som vinner på att ha en högre vinkel, medan jag vill ha mer distinkt kantkänning. 

Sidokanten är den kant man arbetar mest med när man trimmar skidan. Man sätter baskanten, och har man tur håller den länge med lite polering då och för att ta bort mindre hack efter stenar eller andra små skador. 

En 90 graders vinkel är alltid starkast. Den duger i lös snö och fast manchester. Är det hårt eller is får den svårt att greppa. Det är därför man minskar kantens vinkel. 88 grader är bra var för de flesta förhållanden. Tävlingsåkare kan beroende på underlaget välja att ha olika vinkel på olika ställen av skidan för att få maximalt grepp en viss dag med ett visst underlag. Inte sällan väljer tävlingsåkare än snävare vinkel. 80-87 grader är inte ovanligt eftersom deras underlag alltid är extremt hårda. 


Fischers Leo Mussi visar hur det går till. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar